Vaak hoor ik mensen zich zorgen maken over hun privacy op Facebook, maar jammer genoeg zijn ze zelf vaak schuldig aan het delen van persoonlijke informatie met mensen die ze niet kennen. En dat is dan te wijten aan gebrek aan basiskennis Facebook. Zo heb je een heleboel mogelijke instellingen om je gegevens af te schermen,  zo kan je met lijsten werken die aparte instellingen geven, enz.

Het ergste is echter dat velen het verschil niet kennen tussen een Facebook profiel en Facebook fanpagina (ook bedrijfspagina genoemd). Er zijn tal van verschillen, maar hier ga ik het enkel even houden op het verschil van relatie tussen een profiel en een fanpagina.

Een profiel is voor een persoon, een soort van fiche dus. Een profiel omvat gegevens die je zelf verkiest in te vullen, zaken als werkgever, opleiding ed zijn helemaal niet verplicht.

Een fanpagina is bedoeld voor het promoten van bedrijven, producten, diensten, commercieel of niet-commercieel, maar, wordt ook gebruikt door bekende personen (acteurs, sporters, zangers, politici,…) zodat fans met hen kunnen connecteren, en de bekende koppen nieuwtjes kunnen verspreiden naar hun fans (via de status updates).

Hoe kan je als Facebook beginneling het verschil herkennen? Makkelijkste zijn de knoppen:

 

image de knop “Vind ik leuk” behoort toe aan een fanpagina, je vindt dus het merk, product, dienst, bedrijf, organisatie leuk en je wordt fan.

 

 

image de knop “Vriend toevoegen” is dus om vriend (frienden) te worden met iemand.

 

 

De gebruiksvoorwaarden van Facebook laten niet toe dat je een ‘profiel’ gebruikt voor alles wat niet om een persoon gaat, je mag een profiel niet gebruiken om bv een organisatie, evenement, actie, producten ed voor te stellen. En daar wringt het schoentje, velen doen het wel, sommigen zelfs doelbewust om verschillende redenen.

Zij lopen wel het risico om hun profiel op een dag te verliezen, als er klachten komen verwijdert Facebook zonder pardon het profiel. En dan mag je opnieuw beginnen.

Meesten liggen daar niet van wakker, maar jij als gewone Facebook gebruiker moet er wél van wakker liggen en niet zomaar ‘vriendjes’ worden met een profiel dat eigenlijk geen ‘persoon’ is.

Zodra je ‘vriend’ wordt met iemand, creëer je een “1-op-1 relatie”. Als je gewoon met de standaardinstellingen werkt, krijgen jullie beiden toegang tot elkaars gegevens; post updates, foto albums, foto’s van jou op profielen van jouw vrienden, video’s, …

Zodra je ‘fan’ wordt van een fanpagina, crëeer je een “1-op-veel relatie”. Concreet wil dit zeggen dat jij de updates kan volgen van de fanpagina, maar de persoon die de fanpagina beheert krijgt GEEN toegang tot jouw gegevens. Alles blijft dus éénrichting. Een beheerder van een fanpagina kan uiteraard wel zien wie fan is, maar als hij/zij op de naam van de fan klikt kan hij/zij verder niets zien. Enkel wat publiekelijk is vrijgegeven.

Een voorbeeld uit mijn eigen gemeente:

 

image

 

De “Jeugddienst Borsbeek” heeft geen fanpagina, maar wel een persoonlijk profiel gemaakt (zie knop). Zodra je dus deze als ‘vriend’ toevoegt heeft “Jeugddienst Borsbeek’ toegang tot jouw data. Ik ken persoonlijk de twee sympathieke dames op de foto, maar dat wil nog niet zeggen dat ik met hen ‘vriendjes’ wil worden. En eigenlijk geeft zelfs die foto mij niet de garantie dat één van deze twee dat profiel beheert… Dus eigenlijk weet ik niet wie toegang krijgt tot mijn gegevens als ik deze als ‘vriend’ accepteer. Niet oké dus.

Een straffer ernstiger voorbeeld:

image

 

Zou jij als ouder het fijn vinden als je minderjarige kinderen “vriendjes” worden met een man die zichzelf ‘Spelletjes Spelen’ noemt? Geboren op 6 december? Waarschijnlijk niet, waarom klik jij dan zo makkelijk op een de knop ‘Vriend toevoegen’ terwijl je niet zeker bent wie erachter zit? Of accepteer je zo makkelijk een vriendschapsverzoek? Vriendjes worden met een vereniging? Is het de voorzitter, de secretaris? De zoon van de voorzitter?

Best tweemaal nadenken voor je ‘vriendjes’ wordt dus…

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.