SEM staat voor Search Engine Marketing en omvat dus eigenlijk SEO én SEA.

SEM SEO SEA - het verschilDe afkorting SEO staat voor Search Engine Optimalisation, in het Nederlands “Zoekmachine Optimalisatie”. Dit zijn de verschillende technieken om er voor te zorgen dat je site vlot kan gevonden worden in zoekmachines. Dit zijn zowel technische optimalisaties aan je site zelf, als offsite (andere sites). Zo zijn er een aantal elementaire zaken waarvoor je website bouwer moet zorgen, liefst in combinatie met een goed CMS (Content Management System). Zo denken we bv aan het zorgen dat elke pagina een andere titel heeft, het gebruik van H1 en H2 tags, goede meta tags, ALT-tags bij je afbeeldingen enz. Maar SEO is ook goeie teksten met de juiste zoekwoorden (keywords) schrijven, voldoende tekst ook. Dit is dan eerder de taak van de copywriter, marketeer of gewoon de SEO consultant (inhouse of ingehuurd). En laten we ook link building niet vergeten. Kan tijdrovend zijn, maar kan je heel wat relevante traffiek opleveren. (maar blijf weg van link farms!).

SEA is Search Engine Advertising. Adverteren, dus betalen voor advertenties in bv Google. Dit zijn onder meer de blokken die je boven en onder en/of naast de gewone zoekresultaten staan. De vertoning van de advertenties zijn gratis, je betaalt pas als de surfer op de advertentie klikt (PPC=Pay Per Click). Het lijkt makkelijk, maar laat je niet misleiden. Wil je bij de vaak gebruikte zoekopdrachten staan, zal je veel geld moeten neertellen voor elke klik (bidding). Alternatief is de minder voorkomende woordcombinaties te gebruiken, je advertentie zal minder getoond worden, maar je hebt wel meer kans op kliks en conversie (=relevantie).

 

Zowel SEO als SEA kosten geld. SEA telkens iemand klikt op je advertentie, SEO is een on-going proces, en dus tijdrovend (resources).
Tip:  Zorg dat je SEO eerst op punt staat, maar blijf analyseren en optimaliseren. Maak vervolgens goede landingpages voor je SEA campagnes.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.