Een raad die ik iedereen geef, gebruik aub Google Webmaster Tools. Het is een eenvoudige tool in je eigen taal die je heel wat nuttige informatie geeft over je website.

Google Webmaster Tools vertelt je met welke zoekwoorden je bezoekers op je site komen, wie er allemaal linkt naar jouw site, maar ook hoe je site door Google wordt doorzocht (en of hier fouten optreden), welk de meest voorkomende woorden op je site zijn en waarmee je dus geassocieerd wordt, of je sitemaps goed worden uitgelezen, …

 

Hoe Google Webmaster Tools installeren

Surf naar www.google.be/webmasters/ en je komt op de aanmeldingspagina. Je hebt een Google account nodig, maar ook dat is gratis.

 

image

 

Een Google account aanmaken is echt heel eenvoudig en wijst zichzelf uit, en nee, je hebt geen Gmail adres nodig. Je kan registeren met gelijk welk e-mail adres.

 

image

 

Na registratie ontvang je een e-mail waarop je nog moet bevestigen voor verificatie.

Vervolgens kan je met je nieuw aangemaakte account aanmelden bij Webmaster Tools

 

Site toevoegen aan Google Webmaster Tools

Eenvoudiger kan niet, gewoon klikken op de knop Site Toevoegen en url opgeven van je site:

 

image

 

Om te voorkomen dat zomaar iedereen een site kan gaan monitoren, moet Google kunnen verifiëren dat jij de eigenaar bent van de site. Er zijn meerdere methodes mogelijk, de aanbevolen methode is een leeg bestand met een specifieke naam in de root folder (hoogste niveau) van je server te plaatsen. Ook hier zijn de instructies duidelijk:

image

 

Na controle kan je je aanmelden en kom je op het dashboard. Een leeg dashboard omdat Google uiteraard nog data moet verzamelen. Geef het dus een paar dagen om de eerste data te zien.

 

Deze instructievideo kan je alvast in afwachting bekijken:

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.